НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА БАБИНДЕН

В Несебър и тази година бе отбелязан един от най-тачените празници от  Българския фолклорен  календар – Бабинден. Той е  посветен на „бабите“ – жените, помагащи при раждане, и на младите булки и невестите, които са се сдобили с рожби. Приемник на празника е Денят на  родилната помощ, с  който почитаме  тези, чийто труд е свързан с появата на нов живот.

Тържествoто започна в Демонстрационния центъра на занаятите, където изпълнителките от ФФ „Българка“ пресъздадоха ритуала „Бабуване“. Традиционните за празника наричания бяха изпълнени в съответствие с народния обичай: „Колкото лесно се хлъзга този сапун толкова лесно да се раждат децата“- ориса „бабата“, след като ръцете и бяха измити със сапун. Издигайки мокри ръце към небето, тя благослови с думите: ”Колкото са пръските в небето – толкова деца да се родят“.

Ритуалът  е зареден с много положителна енергия и символизира надеждата за бъдещето и поколенческата приемственост, която народът ни тачи и следва.

Радостно настроение в днешния празничен ден създадоха и изпълненията на ВГ „Морски звездички“ към ОДК –Несебър.

Обредите, съпътстващи празници като Бабинден са част от нематериалното културни наследство на народа ни. Подкрепяйки прояви, свързани с народната памет и традиции, Община Несебър се стреми да съхрани старите, изконно български обичаи, за да ги предаде на бъдещото поколение.

Бабинден е един от големите женски празници, който в народния календар се отбелязва с голяма почит. Неговите корени са назад в хилядолетията, когато славянските жени са изразявали своето преклонение към „ бабата“, помагаща при появата на новия живот. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.