ЖИТЕЛИ И ИНСТИТУЦИИ В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПОДПОМАГАТ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Жители и институции в община Несебър отново са обединени около благородна кауза – да посрещнат и  подпомогнат украински бежанци, които търсят   подслон и спасение от ужаса на войната. Много будни граждани с големи сърца  се сплотиха и реагираха веднага в израз на своята съпричастност към бедстващите.

Общинската администрация е в непрекъсната комуникация и е на разположение на структурите, които оказват доброволческа подкрепа на украински граждани, търсещи убежище.  От два дни Общинската организация на БЧК- Несебър формира и координира дейности в помощ на  бежанците. Местната структура на червенокръстците е в акция за събиране на консумативи, хранителни и нехранителни продукти от първа необходимост. В инициативата е ангажирана и Младежката организация на Българския червен кръст в Несебър, която по призива на свой член от украински произход, също е започнала дейности по набиране на вещи, предназначени за пристигащите от Украйна хора в нужда. Обсъждат се варианти  за обособяване на пунктове на различни места в Несебър.

Пряко ангажирани към инициативата за събиране на вещи и продукти, необходими на бежанците от Украйна, са членовете на фейсбук групите „Шофьори Несебър“ и „Сдружение контролен граждански блок“. Формиран е център за информация и координация на адрес ул. „Отец Паисий“ 29 А.

Инициативата е подета и от отец Петър от храм „Св. Успение Богородично“, който е  подготвил подходящ църковен  имот, за  да подслони хора в нужда.

Освен това екипът на Сдружението на занаятчиите и творците в Несебър започва инициативата „Топла храна“  за нуждаещите се украински майки и деца. Идеята е да се носи домашно приготвена храна по адрес на настаняване. Търсят се и доброволци, които да подпомогнат акцията на сдружението.

 

Телефоните, на които всеки може да се обади, за да подпомогне каузата, са:

Отдел „Несебър- Световно наследство“ – 0893303679,

БЧК- Несебър – 0896045351,

Сдружение на занаятчиите и творците в Несебър – 0888 338083 .