МИТИНГ В ПОДКРЕПА НА ЦЕЛОСТТА НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР СЕ СЪСТОЯ ДНЕС В МОРСКИЯ ГРАД

Хиляден  митинг, в подкрепа на целостта  на Община Несебър и неотменното право на гражданите да определят бъдещето си, се проведе днес на пл. „Жулиета Шишманова“ в Несебър.

Присъстваха жители от всички селища на общината, обединени в решението си да не допуснат разделение, а да продължат да живеят заедно в една добре структурирана и управлявана община. Община, в която не се разпилява публичен ресурс, а се  инвестира в развитието на всички съставни селища.

За да изяви официалната позиция  на Община Несебър, обръщение  към гражданите отправи кметът Николай Димитров. Той призова към обединение и единомислие за  по-добро бъдеще и просперитет на хората на общината. За да подкрепи позицията си той изтъка, че  според становището на експертите по финансови и правни въпроси, издръжката на нова структура, обособена като община в рамките на държавата, с човешките и финансови ресурси, с които Обзор и близките до него селища разполагат, ще изпитва системни затруднения. Кметът  цитира данни относни приходно-разходните парични потоци, които по неоспорим  начин доказват, че отцепването на територии от Община Несебър ще бъде пагубно за Обзор и близките му села.

„Както винаги съм казвал ние сме едно семейство. Днешното събиране е,  за да покажем на всички, че ние не искаме да бъдем разделяни!“, подчерта кметът Николай Димитров и добави, че референдумът за отделяне на Обзор  се е провел набързо и при нарушение на множество правни процедури.

Кметът припомни, че издръжката на Обзор и близките селища е много повече от общите приходи от местни данъци и такси, които се акумулират. Данните показват значителен дисбаланс, който не може да бъде компенсиран със собствен ресурс. „Добре е тези, които тласкат Обзор към отделяне, да осмислят последствията от действията си. Не в обществен, а в корпоративно-частен интерес е отделянето  на града от Община Несебър.“, коментира кметът Николай Димитров.

Роман Узунов, представител на „Зелени Балкани“, чиято работа дълги години е свързана с    екологична мрежа „НАТУРА“  заяви, че организацията категорично застава срещу отделянето на Обзор в нова община.

Емоционално слово  произнесе  Росица Ракова, която говори от името на селата Баня, Паницово, Козница, Емона. „От една година ние сме обругавани  и пренебрегвани и щем – не щем ще отидем в новата община – това ни бе заявено от Инициативния комитет за отделяне на Обзор и  лично от  Христо Янев, действащ градоначалник на Обзор. Не считам, че това е поведение на общественик, на човек, който трябва да обединява, на човек, който трябва да застава зад хората – както вие застанахте зад нас.  Цялата тази една година е била една голяма битка между малкия селски човек и едни големи корпоративни интереси“., бяха част от думите на Росица Ракова.

В словото си Росица Ракова  благодари за подкрепата, изразена  към „обикновените, малки, селски хора“.

В подкрепа на целостта на общината  и недопускане на разрушително разделение в рамките на общността, бе организирана подписка с искането за отмяна на Решение № 253/ 24.03.2021 г.,  на Министерски съвет,  която ще бъде изпратена на отговорните институции.