МУЗЕЯТ И ОДК В СЪВМЕСТНА РОДОЛЮБИВА ИНИЦИАТИВА

В рамките на инициативата „Опознай миналото на родния си край”, ученици от СУ „Любен Каравелов”  посетиха Археологически музей „Старинен Несебър“ и църквата „Свети Стефан”. Събитието бе организирано  от Общински детски комплекс и музейната институция на града.  Целта бе децата да се запознаят с древния  Несебър и славното му минало.

Екскурзоводът Мартин Желев разказа накратко част от  богатата история и уникалното културно наследство на Несебър. Децата изслушаха беседата за създаването на града и за древните жители – траки, гърци и римляни. Научиха за зараждането на християнството в по-късните векове и за иконописната школа съществувала някога тук. След това продължиха с разходка покрай старите несебърски къщи и разгледаха изящните стенописи в църквата „Св. Стефан”.

Инициативата „Опознай миналото на родния си край” се провежда в рамките на  проявата „Деня на музеите“ – 18 май и ще продължи до края на месеца, като ще включи  и останалите класове на началния курс на СУ „Любен Каравелов”. Целите на  организаторите са да покажат на  младото поколение съкровищата на родния град и да възпитат любов към историята, културата и традициите на предците.