НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ С ТЪРЖЕСТВЕНО НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧИТЕЛИ И КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ И ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ

Несебър отбеляза 24 май с тържествено награждаване на учители и културни дейци от цялата община и емоционален концерт. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“ на сцената пред Центъра за култура и образование „Артиум“, а множество жители присъстваха на празника в чест на създателите на азбуката ни – светите братя Кирил и Медотий.

С грамота „Неофит Рилски“ – най-високото отличие, присъждано в образователната ни система от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини и училища бе наградена Недялка Попова, главен учител по география и икономика в СУ „Любен Каравелов“. Номинацията на преподавателката е от Педагогическия съвет на училището заради високите резултати, постигнати от нейни ученици на национално ниво.

Малко преди кметът на Община Несебър Николай Димитров да отличи изявените учители и културни дейци, той отправи обръщение, в което подчерта, че „благодарение на „книжовността, таз сила нова“ ние сами градим бъдещето си и вървим напред към желаните „светли бъднини”. Светлият 24 май пази нашата идентичност и ни дава самочувствие на народ с писменост и културна история.“.

В празничната програма въздействащо слово за делото на светите равноапостоли братята Кирил и Методий произнесе Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство”. В тържеството участие взеха децата от ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“ Пресияна Янулова и Давид Атанасов, които рецитираха стихотворенията „Кирил и Методий“ и „24-май“. Таисия Дзенкович зарадва присъстващите с изпълнение на флюгелхорн. Възпитаници на Обединена общинска школа по изкуствата докоснаха публиката с две народни песни и вдъхновени изпълнения на гайда.

Днес по-късно – в 19 часа, на същия пл. „Жулиета Шишманова“ ще се състои тържественото изпращане на абитуриентите от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър. Специален музикален поздрав към зрелостниците ще отправи певицата Божана Иванова.