УЧЕНИЦИ ОТ НЕСЕБЪР В СИМУЛИРАН СЪДЕБЕН ПРОЦЕС

Седем години затвор бе наказанието, което наложиха учениците от 7 „б“ клас на СУ Любен Каравелов“-гр.Несебър на подсъдимия в проведения на 13 май 2022 г. симулиран наказателен процес за държане и разпространение на наркотици. На непълнолетната му съучастничка беше възложено полагането на възпитателни мерки от Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.

За втори път тази година, в Районен съд – гр.Несебър се проведе Ден на откритите врати, при който ученици влязоха с огромен интерес и старание в ролите на съдии, прокурори, адвокати, свидетели и вещи лица. Крайната цел на инициативата е: децата да опознаят и популяризират дейността и ролята на съда; у децата да се възпита чувство за справедливост; умение за различаване на добро от зло; заемане и защитаване на активна позиция; усещане за възмездност и наказуемост; повишаване правната култура на младите хора и превенция.

По време на тайното съвещание, докато съдебният състав вземе решение по импровизирания процес, прокурор Валя Диамандиева от Районна прокуратура – гр.Бургас, Териториално отделение – Несебър проведе викторина с младежите, разясни им правилата на процеса и отговори на въпросите им.

Събитието бе уважено от г-жа Ирина Велкова – Директорът на СУ „Любен Каравелов” и г-н Максим Момчилов – Главен редактор на вестник „Слънчев бряг“.

За доброто представяне на учениците работиха съдия Мария Берберова-Георгиева и класния ръководител на учениците – г-жа Соня Дамянова.

В края на  срещата  всеки  ученик  получи грамота за участие в симулирания наказателен процес, екземпляр от Конституцията на Република България и свитък с правила за постановяване на решение.