СЪСТЕЗАНИЕ – ВИКТОРИНА ПО ИСТОРИЯ „АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ И ЗНАЯ” В СУ „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“

Сред мероприятията, посветени на 140 годишнината от основаването на първото българско училище в гр.Несебър, бе проведеното състезание – викторина по история „Аз съм българче и зная” между учениците от 6 клас на СУ”Любен Каравелов” – гр.Несебър.

Викторината бе открита с прочувствени думи на гордостта от това, че сме българи, произнесени от заместник-директора на училището г-н Панайот Симеонов, който приветства участниците и им пожела успех.

Водещият на състезанието г-жа Мариана Димова – учител по история и цивилизация представи тричленното жури – председател: г-жа Диана Табакова – учител по история и цивилизация, г-жа Маргарита Костадинова – учител по география и икономика и Ема Андреева– ученичка от 10“а“ клас .

Бяха сформирани два отбора от по трима състезатели. Учениците самостоятелно се бяха подготвили отговорите на 15 въпроса, които обхващаха голям исторически период: създаването на българската държава, княз Борис Първи, царуването на Симеон Велики, Асен Първи, Петър и Калоян, Иван Асен Втори, османското владичество, Априлското въстание и Руско-турската освободителна война.

Отборът победител надделя само с две точки разлика от втория, което показа, че всички състезателите са се готвили сериозно и отговорно, за да се представят отлично в състезанието.