ТРИУМФ ЗА ТРИО „ЗЕЛЕНИКА“ ПРИ ОДК – НЕСЕБЪР НА НАЦИОНАЛЕН СЪБОР

Възпитаниците на ОДК – Несебър Мария Гинева, Дамян Каравасилев, Теодора Менчева, Мануела Щерева и Лъчезара Раднева се представиха в XXX Национален странджанско-тракийски събор  „Фолклорен венец Божура“, гр. Средец.

Първо място с блестящото си изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ спечели трио „Зеленика“  в състав: Теодора Менчева, Мария Гинева и Дамян Каравасилев – първа възрастова група, категория „любители“. За солово изпълнение Теодора Менчева се класира на престижното 2 място. Достойно се представи и новосформираният дует Лъчезара Раднева и Мануела Щерева. Нашите изпълнители показаха своите блестящи качества  при силна конкуренция с над 100 участници от цялата страна.

 

Представилите се на събора бяха оценявани от жури в състав: председател – диригента Ваня Монева, народните певци Милен Иванов и Даниел Спасов, директора на музикалното училище в Котел Мария Градешлиева, Георги Янакиев, Лазар Налбантов и  инж. Иван Жабов – кмет на гр. Средец.

Добрата подготовка на Мария Гинева и Теодора Менчева бяха оценени високо и на децата бе дадена възможност да направят студиен запис на песните „Мари Станко“ и  „Тудоро, Тудоро“, които ще бъдат излъчени по БНР – Бургас.

„Имаше изпълнители с много близък резултат и наистина ни беше трудно. Искаше ни се повече награди да можем да дадем и първи места. Тази година са повече участниците, което е хубаво. Независимо, че две години бяхме притиснати от тази ковид пандемия и нямаше този интензитет на подготовка на децата, но чудесно се представиха всички. Нямаше слаби изпълнители, които да не са достойни за тази сцена. Което е най-радостното за всички нас.“ сподели Ваня Монева за БНР.