НЕСЕБЪР ОТДАДЕ ПОЧИТ НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

На 2 юни Несебър отдаде почит на Ботев и загиналите за свободата на България. Честването по повод 146 години от гибелта на поета-революционер се състоя пред бюст-паметника на гения в градинката пред СУ „Любен Каравелов“ в Новия Несебър.

Възпоменателната церемония започна с фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш. Точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите. След това Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, припомни в кратко емоционално слово, наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев, за делата и заветите на предците ни. „Докато на този ден ние – с нашата почит, с нашето преклонение и с нашия пиетет към героите и към тяхната саможертва за свободата на България, помним и не  забравяме подвига им ще ни има като нация. Наше задължение е да сме достойни техни наследници и да продължаваме, доколкото можем, делата на незабравимите.“, подчерта в словото си Златин Чаушев.

Венци и цветя в знак на признателност, почит и преклонение бяха поднесени от името на Община Несебър, Общински съвет – Несебър, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, организации,  граждани и ученици.

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започват през 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.