ДВА ФОЛКЛОРНИ ФЕСТИВАЛА С ИМЕТО „МОРЕ БУШУВА – ОБЗОР ТАНЦУВА” ЗАРАДВАХА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА КРАСИВИТЕ ТАНЦИ В КУРОРТНОТО ГРАДЧЕ

Два фолклорни фестивала с общото име „Море бушува – Обзор танцува” 2022 г. се състояха в началото на юни в курортното градче на Община Несебър.  Организатори на двете събития са домакините в лицето на фолклорните групи към НЧ ”Изгрев 1927” – ДФГ „Китчица”, ДТС „Обзорче” и ТФ ”Хелиос” с ръководители Керка Матева, Зоя Георгиева и Никола Николов.

Двата фестивала се реализираха с подкрепата на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., финансираща проект „Подкрепа за създаване на нови услуги за населението, чрез разширяване на фестивалната дейност на НЧ „Изгрев 1927”.

Празниците започнаха на 3 юни със стартиране на Първия детско – юношески фолклорен фестивал „Море бушува – Обзор танцува”, в който взеха участие над 150 деца от 7 групи. Заедно с домакини ДФГ „Китчица” и ДТС „Обзорче” публиката се радва на пъстра фолклорна програма, изпълнена с прекрасни изпълнения от различни географски области на страната. След достойно представяне на сцената, малките участници получиха поощрение от НЧ „Изгрев 1927”.

Деветият фолклорен фестивал на любителските клубове по танци и хора „Море бушува – Обзор танцува” 2022 бе открит на площад „Свобода” . Там бе изтеглен жребият за участие и съставите загряха с няколко общи хора, а после отново с дефиле продължиха до амфитеатралната сцена, където публиката чакаше с нетърпение старта на фолклорната поредица от танцови изпълнения. В продължение на няколко часа присъстващите се насладиха на изявите на 300 участници от 18 групи, като домакините ТФ „Хелиос” повдигнаха настроението с дебюта си. Изявите на изпълнителите бяха подкрепяни непрекъснато от бурните аплодисменти на възхитената публика, която се радваше на широките усмивки на танцьорите.

Както всяка година групите получиха грамота за участие и подаръци с логото на фестивала.

Отново по традиция, след приключване на фолклорния маратон, се състоя фестивална хоротека на открито на пл. „Свобода”, която зарадва присъстващите.