ПОКАНА

Община Несебър и Музей „Старинен Несебър”  Ви канят на изложбата „Зов за свобода” – Борбите на българите от Македония за освобождение и участието на жители от община Несебър в тях. Официалното откриване на събитието ще се състои на 13 юни, от 10 ч. в Етнографския музей в Стария град.

Датата на проявата  – 13 юни  не е избрана случайно – тогава е големият църковен празник Свети Дух. Отбелязва се винаги в понеделник, 51 дни след Великден.

От началото на 20-те години на ХХ век, Денят на Свети Дух в България, се отбелязва и като Ден на Македония. Денят на Македония не е за радост и тържества, а ден за почит към паметта на всички, които са се борили за освобождението на Македония и обединението ѝ с Родината-майка. Ден, в който да си спомним за идеалите и мечтите на българските възрожденски будители в Македония, на участниците в Кресненско-Разложкото въстание, в Илинденската епопея, във войните за национално обединение, на многобройните членове на славната ВМОРО/ВМРО, както и на хилядите българи, загинали във Вардарска и Егейска Македония в името на българския дух.