УРОК НА ТЕМА „ЕМОЦИОНАЛНА ГРАМОТНОСТ“ В УЧИЛИЩЕТО В ОБЗОР

Психологът към Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните-гр.Несебър посети ОбУ “Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Обзор, където проведе среща с  ученици  на тема:  „Емоционална грамотност“ – развиване на умения за решаване на конфликти“.

Развиването на емоционалната грамотност е част от уменията за емоционална осъзнатост и е основополагащо умение за социално учене, опознаване на самия себе си и управление на емоциите на всеки.

Това развива съзнание на подрастващите, помага в общуването,. позволява им да се вземат решения, да са по-адекватни, по-социални и по-свързани.  Занятието имаше за цел да помогне на учениците  да разпознават основните емоции, да ги свържат определени  чувства и да определят  начините, с които те се  изразяват.

Чрез игрите и дейностите, които бяха част от урока,  децата имаха за цел да постигнат оценъчно отношение към себе си и осъзнаване на  поведението  водещо до конфликтни ситуации в резултат на емоционалното състояние. Обсъдени бяха и въпроси като: Защо е важно да разпознаваме емоциите си? Какви са физическите и психически усещания и как да реагираме?  Децата се запознаха и  се с техники за управление на емоциите.