ЛЕКЦИЯ НА ТЕМА „РИСКОВО ПОВЕДЕНИЕ НА ПЪТЯ“ СРЕД ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В ПГТ „ИВАН ВАЗОВ“

В началото на летния сезон МКБППМН- гр.Несебър организира среща с ученици  от ПГТ „Иван Вазов“  на тема „Пътна безопасност и рисковото поведение на пътя“. Целта на проведения разговор бе да се изостри вниманието на учениците от десети и единадесети клас към непремерените действия на пътя и тежките последици от това.

Темата е свързана и с  желанието на много ученици, след завършване на десети клас, да придобият свидетелство за управление на автомобил и да седнат зад волана.

По време на разговора беше подчертано, че младите водачи са склонни да поемат необосновани рискове, а най-честата причина за  катастрофи по време на шофиране сред възрастовата група  от 18 до 24 години е превишената скорост. Следват неспазване на дистанцията и грешки при завой или заден ход. Отчита се също, че младите хора са по-склонни да управляват кола, докато са под въздействието на забранени вещества.

Доказано е още, че рисковото поведение на младите хора  зависи от мнението на техните връстници. Социалният кръг на шофьора оказва значително влияние върху поведението му. Това се отнася най-вече за образа на „шосеен състезател“ или „уличен хулиган“, който е широко разпространен.

В случая младите шофьори често имат малък опит зад волана, надценяват се и не винаги са наясно с рисковете. Статистиката сочи, че 1/3 от катастрофите със смъртоносен изход са именно с водачи на възраст от 18 до 24 години. В същото време тази група е едва 10% от общия брой на шофьорите, което показва, че процентът на произшествия при младите хора е много висок. Младите хора са податливи на влиянието на връстници, които ги „подиграват“, принуждавайки ги да правят необмислени и рискови маневри.

Установени са три различни форми на рисково поведение, които са особено често срещани сред младите шофьори – превишена скорост, шофиране под въздействието на алкохол и използване на мобилни телефони по време на шофиране.

Стига  се до заключението, че обучението на начинаещи шофьори по пътна безопасност трябва да включва препоръки от психолози как правилно и адекватно да реагират на желанията и реакциите на връстниците, за да не бъдат повлияни и да не допускат грешки под натиска. на чуждо мнение. И това трябва да се прави много преди да започне обучението по управление на автомобил.

В дискусия след гледането на клипове и ситуации на ПТП учениците анализираха знанията си за най-често допусканите нарушения на пътя и изборите които всеки трябва да направи за поведението си.