НЕСЕБЪРСКОТО СЕЛО ОРИЗАРЕ ЗА ДВАНАДЕСЕТА ГОДИНА ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА НА ХЛЯБА

Оризаре за дванадесета година тържествено отбеляза Празника на хляба, а по традиция проявата се състоя на площада пред кметството. Несебърското село, известно като житницата на Община Несебър, отдава специална почит към насъщния, който е неизменна част от бита, обичаите и вярванията на народа ни.

От 12 години на 7 юли местните хора демонстрират майсторство в приготвянето на хляб и хлебни продукти, изготвени по традиционни рецепти, а тази година със свои кулинарни изделия се включиха 15 участници.

В знак на уважение към труда, уменията и творчеството им, те получиха грамоти от Община Несебър.

От името на кмета Николай Димитров бе отправено приветствие, в което бе подчертано, че „докато пазим и предаваме многовековните си традиции ще се съхраним като нация и народ“. Бе изразена признателност и благодарност към организаторите и участниците в  местния празник. Поздрав към майсторите на хляб и присъстващите отправи и кметът на селото –домакин на изявата Васил Василев.

И тази година  тържеството бе отбелязано  с  пъстра музикална програма, в която участваха народната певица Нели Танева с оркестър „Еркеч бенд“ – Бургас, Дует „Веселите баби“ – с. Тънково и Детски танцов състав „Оризарчета“ към ОУ „Г.С. Раковски“ – с. Оризаре.

На финала на празника всеки един от присъстващите имаше възможността да опита от вкусните хлебни изделия и дори да си запише рецепта за приготвянето им.

Хлябът възпитава, вдъхва надежда в трудни и съдбовни дни и вяра в бъдещето. Носи в себе си всички щастливи и тъжни, минали и настоящи мигове.  Насъщният заема съществена част от менюто на българина. Колкото и богата да е трапезата, без неговия аромат и вкус тя е незавършена. В българската пословица: “ Никой не е по-голям от хляба “ са вплетени опитът  и мърдостта на предшествениците ни и е кодирано посланието за уважение и преклонение към насъщния – завет, който трябва да съхраним и предадем на идните поколения.