НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 185 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Несебър отбеляза 185 години от раждането на Васил Иванов Кунчев – Левски. На тържественото честване днес слово, посветено на Апостола на свободата и неговия героичен житейски път, произнесе началникът на отдел „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев. Той изтъкна, че любовта към отечеството и народа си Левски издига над всичко. Животът на Дякона е пример за саможертва и героизъм. Неговата последователност и посвещението му на свободата на родината го превръщат в един от символите на България, а народът се прекланя пред личността му и го тачи като светец.

На паметника на героя в Южния парк днес венци и цветя в знак на почит към великия син на България поднесоха кметът на Община Несебър, граждани, институции и организации.

Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е стратег и организатор на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ век. Като теоретик и практик на революцията Васил Левски извършва почти сам онова, което после служи за основа на Априлското въстание и на Освобождението, а демократичните му идеи са идеал, недостигнат и днес.