ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ И ТО В НЕСЕБЪР ГОСТУВА ВИЕТНАМСКИ ВОДЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР

Посолството на СР Виетнам в София, Община Несебър, Сдружение „Музите“ и Цирк „Балкански“ организират Воден куклен театър, представен от Национален  куклен театър на Виетнам. Събитието се прави за първи път у нас и ще се проведе на 21 август, неделя, в Несебър.

Проявата ще се състои на  северната крайбрежна алея, под купола на Цирк „Балкански“.

Първо представление – от 18,00 часа

Второ представление: – от 20,00 часа

 

Програмата включва: „Танц с шапки“, „Чу Теу“ („Чичо Шегаджия“), „Танц с дракон“, „Окрестър с осем музикални инструмента“, „Легенда за езеро Хоан Кием“, „Реколта“, „Рибари“, „Лисица и патица“, „Деца и река“, „Втората господарка на планините и горите“ и Танц „Четири свещени звяра“.

 

Вход свободен!  

 

Представленията на Виетнамския воден куклен театър са единствени по рода си. Историята на това традиционно изкуство започва още през 11 век по време на династията Ли. Пиесите са се играли под открито небе в наводнените оризища.

Впоследствие сцена за тях стават малки езера в центъра на селата. Сюжетите и темите в постановките са насочени към фермерските общности във феодалните общества, където кукленият театър не е бил само забавление, но също и част от начините за илюстриране на виетнамската култура.

Виетнамският воден куклен театър гостува на България, представен от Национален куклен театър на Виетнам. Основан през 1956 г. той е най-големият куклен театър в страната и е допринесъл за доближаването на тази културна традиция на Виетнам до местната и международната публика.