ИЗЯВАТА НА ВИЕТНАМСКИЯ НАЦИОНАЛЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР ИЗУМИ ПУБЛИКАТА В НЕСЕБЪР

Несебър бе домакин на необичайно и много атрактивно събитие – воден куклен театър, представен от виетнамския  Национален  куклен театър.

Организатори бяха Посолството на СР Виетнам в София, Община Несебър, и Цирк „Балкански“, под чийто купол бе представено това изумително изкуство, признато за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Събитието, което  бе дебютно за България, привлече многобройна публика. Любителите на театъра видяха сюжети, илюстриращи виетнамската история и култура.

Представленията на воден куклен театър във Виетнам са единствени по рода си и представят едно традиционно изкуство с корени в XI век.  Първата постановка на вода е датирана от 1121 г. във Виетнам и на нея е присъствал самият император. Сцена било наводнено оризище в делтата на Червената река, единственото място където и днес може да видите истории, разказани от водните кукли. В миналото сюжетите и темите в постановките са били насочени към фермерските общности във феодалните общества. В съвремието кукленият театър е не  само забавление, но и част от начините за илюстриране на виетнамската култура.