С ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА И ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ФЛАГ НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

С празнична програма и издигане на националния флаг Несебър отбеляза  137 –та годишнина от  Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Събитието се състоя на пл. „Жулиета Шишманова“, а жители и гости на града уважиха честването.

Шести септември е дата, превърнала се в  символ на единение в името на националните  интереси и идеали. Нека  и ние, по примера на нашите предци, да продължаваме да преодоляваме всяко предизвикателство заедно – в единомислие и сплотеност,  и  да  не спираме да работим  за благото и просперитета на нашата  община. Всеобща грижа е защитата на обществения интерес.“, заяви в обръщението си кметът на Несебър Николай Димитров и подчерта, че тези, които подбуждат към разединение, не трябва да определят бъдещето на общината.

Слово за значението на Съединението, за непримиримия български дух и за заветите на дедите ни произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“.

В празничната програма за 6-ти септември участваха възпитаниците на ОДК-Несебър Теодора Менчева, Дамян Каравасилев, Мария Гинева с ръководител Димитър Йорданов, които изпълниха тематични песни.  Стихотворението „Тук е България“ рецитира Пресияна Янулова към ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“.

Днес, по-късно – от 19 часа, на амфитеатър „Жана Чимбулева“ ще се състои Фолклорен концерт на съставите към НЧ „Яна Лъскова – 1905“.

 

Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885 г., е една от най-емблематичните дати в новата ни история, защото определя по-нататъшното развитие на българската държава.