КЛУБ „КРАЕЗНАНИЕ“ ПРИ ОДК – НЕСЕБЪР С ИЗЯВА ЗА 1 НОЕМВРИ

Традиционно за 1 ноември – Деня на народните будители, младите родолюбци от Клуб “Краезнание” при ОДК – Несебър, с ръководител Ваня Митева, изготвиха и тази година табла, в които представиха живота и делото на избрани национални просветители и книжовници. Здравко Младенов и Камен Каров от 9 “а” клас и Божидар Тодоров и Даниел Горенов от 9 “б” клас, включиха в своя проект личности като Найден Геров, Христо Г. Данов и Иларион Макариополски. Учениците изразиха своята почит към дейците от епохата на Българското възраждане, работили за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ и припомнят за необходимостта да помним и съхраняваме паметта за сътвореното от предците ни, да пазим и въздигаме българския национален дух.

Под формата на анкета, ученичките Айлин Бедри, Александра Георгиева и Кристияна Ненова от 9 “а” клас и Яница Сиракова от 9 “б клас, изработиха своето табло с акцент върху важни въпроси като: Защо е избран 1 ноември за честването? Какво е будител и неговото значение? Как празникът и отбелязването му са се променили през годините? Защо е нужен такъв празник? Какво е значението му за националната идентичност?

Младежите представиха проектите си пред своите съученици, за да покажат, че  историята не само ни връща назад към миналото, но и ни учи да бъдем признателни към онези, които са дръзнали да опазят своя език, вяра и самосъзнание.