НЯКОЛКО ТВОРЧЕСКИ ИЗЯВИ НА ОБЕДИНЕНА ОБЩИНСКА ШКОЛА ПО ИЗКУСТВАТА В НЕСЕБЪР ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

Няколко запомнящи се творчески изяви на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър се състояха през февруари. Първата бе в танцовата зала на школата, където се проведе  втората „Фолклорна среща на поколенията“ с участието на деца от класовете по гайда и народно пеене от ООШИ – Несебър и техните гости от СУ „Добри Чинтулов“ – Бургас.

Учениците и техните преподаватели – изявени фолклорни изпълнители – Данислав Кехайов, Панайот Стойчев, Петко Стоянов, Димитър Петев, Георги Миронски, Цветелина Стойчева, Галя Гильова, Нели Танева и Георги Иванов, създадоха един истински празник на фолклорното изкуство, изпълнен с много музика, песни и незабравими емоции.

Според д-р Данислав Кехайов – директор на ООШИ – Несебър, нашият народ (етнос, фолк) е създал такива произведения на човешкото (народното) творчество, в които дълбоко е кодирана историята на човешката мъдрост. Създадени и предавани години наред от човек на човек, от поколение на поколение, за да достигнат в такава завършена форма до наши дни. Те не загубват своето място във времето и в живота на съвременния българин и съхраняват и до днес дълбоко традиционалното, дълбоко същностното и националното. „Ето защо, точно чрез такива срещи на поколенията ние се чувстваме задължени да продължим да предаваме всичко научено на по-младите в процеса на работата ни в областта на народната музика – и като изпълнители, и като педагози, и като изследователи .“, е мнението на д-р Данислав Кехайов.

 Интересен флашмоб за гостите на МОЛ „Галерия“ – Бургас бе втората проява на децата на ООШИ, съвместно с възпитаници на СУ „Добри Чинтулов“ – Бургас. Приятната изненада накара посетителите да се потопят в красотата на българската народна музика и да се насладят на изпълненията на малките таланти.

 Класът по народно пеене с преподавател Нели Танева и корепетитор Георги Иванов  и класът по гайда с преподаватели Петко Стоянов и Димитър Петев гостуваха в предаването „Странджа пее“ на БНР –Бургас, в което в националния ефир прозвуча отново красотата на нашия фолклор, представена от възпитаниците на ООШИ –Несебър.