КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР ПОСРЕЩНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА УНИЦЕФ

Кметът на Община Несебър Николай Димитров посрещна делегация на УНИЦЕФ, водена от г-жа Кристина де Бройн, официален представител на организацията за България.

Главната дискусия на срещата бе процесът на интеграция на украинските деца, които през последната година заедно със семействата си намериха нов дом в община Несебър.

Кметът Димитров поясни, че Несебър и прилежащите му селища са обект на повишен интерес за украинските граждани. По време на срещата стана ясно, че общината, в изпълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, оказва изключително съдействие при записване на децата в учебните заведения на територията си. Броят на украинчетата, посещаващи общинските детски градини е 33. Училищата на територията на общината дават образование на общо 115 деца в прогимназиална и гимназиална възраст.

Г-н Димитров подчерта, че работата с деца с чуждестранен произход изисква търпение и много разбиране. Местните образователни институции, в резултат от характерните за последните години процеси на заселване на семейства от различни държави на територията на общината, са натрупали значителен опит в интеграцията на деца, за които българският не е роден език.

Важна роля в помощ на украинските семейства оказва и общинската организация на БЧК, която работи по различни програми за подпомагане на украински граждани. Освен редовните дейности по разпределение на хранителни продукти, в последните дни червенокръстците от Несебър са раздали 300 одеала по програма на УНИЦЕФ и продължават да работят за по-бързата и пълноценна интеграция на украинците, които избраха да живеят в община Несебър.