ОБЩИНА НЕСЕБЪР ПОДКРЕПЯ ПОСТРАДАЛИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ ЗА КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ

От днес, 9 май, във фронт офис 2 на Община Несебър е изложено информационно табло на Асоциацията за инсулт и афазия, запознаващо гражданите с кампанията на организацията за борба срещу социално значимото заболяване.

Община Несебър застава зад пострадалите от инсулт и техните близки, като се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“ по повод 9 май – Европейския ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия, с която общината започва партньорство  за намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество. През тази година в Европа кампанията преминава под надслов „Живот след инсулт“. Темата е израз на общите усилия за възприемане на различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

В рамките на Националната кампания „Живот след инсулт“ Община Несебър напомня, че предлага за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт следните общински и социални услуги:

 

–         Домашен социален патронаж;

–         Механизъм лична помощ;

–         Асистентска подкрепа;

–         Грижа в дома – по европейска програма за развитие на човешките ресурси.

 

Допълнителна информация за кампанията може да бъде потърсена на сайта на асоциацията  или на разкрития от нея Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Ръководството на общината се солидаризира с нарастващият брой български общини, подкрепящи каузата.

На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.burgas.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставени въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Община Несебър ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!