ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ „СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ“, ГР. ОБЗОР – ДОМАКИН ПО НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

Обединено училище „Св.Св.Кирил и Методий“ бе домакин на мобилност по Национална програма „Иновации в действие“, Модул 1 – „Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри практики между иновативни училища, публични изяви и продукти, представящи обмена на иновации“, с участието на ученици и учители от Иновативно Основно училище „Дядо Иван Арабаджията“ – с. Царацово, Средно училище „Васил Левски“ – с. Маноле, община Марица, обл. Пловдив и Основно училище „Свети Паисий Хилендарски“ – с. Сотиря, обл. Сливен.

В библиотеката на училището гостите бяха приветствани от г-жа Димитрина Димитрова – директор на ОбУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр. Обзор.

Г-жа Йовка Ангелова запозна гостите с иновацията „Математиката – лесна, интересна“, по която работи вече трета учебна година. Гости в първия ден на мобилността бяха Деян Божинов – старши експерт по организация на средното образование в РУО – Бургас, Красимира Тодорова – директор на дирекция „Здравеопазване, образование и социални дейности“ – Община Несебър, представители на Кметство Обзор, Галя Атанасова – председател на обществения съвет към училището, представители на НЧ „Изгрев 1927“ и родители.

Проведен бе иновативен открит урок по математика „Знам и мога в края на трети клас“, на който бяха демонстрираха методи за учене чрез игра и използване на образователните софтуери Envision Play и Jumpido, образователни електронни игри и тестове.

Обединено училище „Св.Св.Кирил и Методий“ са създадени условия за иновативни методи на обучение, които се прилагат от всички учители по математика, а образователния софтуер Envision Play и Envision и от учители по различни учебни предмети в начален етап. Като част от програмата на събитието се проведе и открит урок в самоподготовката на учениците от ІV клас по български език и литература на тема „Различавам антоними от синоними“ с г-жа Николинка Павлова.

В училището се използват и други иновативни методи на преподаване, демонстрирани от г-н Николай Горанов и учениците от V клас, които представиха урок за нови знания на тема „Културното наследство на Древен Рим“. Децата демонстрираха използването на образователния презентационен софтуер mozaBook и наблюдаваха 3D изображения на различни исторически обекти, включени в урока.

Педагогическите специалисти от Иновативно Обединено училище „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Обзор и представителите на гостуващите училища обсъдиха иновацията „Математиката – лесна, интересна“ и резултатите от прилагането ѝ. Четирите учебни заведения, участващи в мобилността, споделиха своите впечатления от наблюдаваните уроци и своя опит в прилагането на софтуерни образователни продукти.

По време на събитието преподавателските екипи на училищата споделиха наблюдение, че интерактивните методи на обучение включват множество цели, включително практическо приложение на наученото, без което учениците често не успяват да разберат напълно учебния материал.