Среща, посветена на превенцията на зависимостите, се състоя в СУ „Любен Каравелов“ – Несебър

превенцията на зависимостите

Полезна среща, фокусираща вниманието към превенцията на зависимостите, бе организирана в СУ „Любен Каравелов“ с ученици от десети и единадесети клас. Повод за нея бе наближаващата лятната ваканция и Международният ден за борба със зависимостите – 26 юни. Проявата бе организирана от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ – Община Несебър със съдействието на РС-Несебър в лицето на съдия Мария Берберова-Георгиева, училищното ръководство на СУ „Любен Каравелов“, инспектор ДПС Димо Димов при РУ на МВР Несебър и Областна дирекция на МВР-Бургас, представлявано от Веселина Тодорова, обединяващ полицай „Детска педагогическа стая“.

Броят на подрастващите, които са преминали през детска педагогическа стая за притежание на наркотични вещества за 2017 година се е увеличил, изнесе тревожна статистика Веселина Тодорова от Областна дирекция на МВР – Бургас, още в начало на срещата. Тя подчерта, че този проблем се разраства и припомни, че търговията с наркотици е втората печеливша в света след продажбата на оръжия. „Все по-често употребяващите марихуана и амфетамини за Бургаска област стигат до спешното отделение“, обърна внимание върху сериозността на темата Веселина Тодорова.

Нейният колега от Несебър Димо Димов заяви, че „все повече са случаите на установени лица, притежаващи марихуана в себе си, които стават обект на нашето внимание, което включва регистрация в полицията.“ Той обясни в детайли до какво води това и какви ограничения налага при определени житейски избори. „Мислете за последствията от едно невинно на пръв поглед изпушване на цигара марихуана.“, обърна се към учениците той.

Психологът към МКБППМН Румяна Костова, която бе и модератор на срещата, провокираше младежите сами да разсъждават върху направените избори и погрешно взетите решения с тематични казуси, а крайната цел бе учениците да осъзнаят, че неприятните последствия идват от факта, че не се осмисля сериозността на проблема.

Два разказа на млади мъже, преминали през ада на наркотичната зависимост и последствията от нея, чуха учениците от СУ „Любен Каравелов“ в Несебър. Непринуденият разговор, искреността на тона и конкретните нелепи и наистина животозастрашаващи ситуации, в които бяха попаднали Пламен и Стоичко от сдружение „Рето Надежда“, привлякоха вниманието, а аудиторията притихна заслушана в истинските истории.

За наказанията, които предвижда Наказателния ни кодекс за производство, разпространение и притежание на наркотични вещества, включително и на една цигара марихуана, разказа съдия Мария Берберова-Георгиева. Тя информира, че употребата на наркотици в чести случаи води и до извършване на други тежки престъпления, като кражби, грабежи, нанасяне на телесни повреди и дори убийства, с цел придобиване на пари за закупуване на така необходимата доза. Два показателни случаи от практиката си разказа съдията. От единият стана ясно, че след употреба на наркотици в дискотека двама младежи се разделят с мечтата си да се реализират като адвокати. Те няма как до края на живота си да работят в съдебната система или в системата на МВР, защото „дори и да си реабилитиран, пак не може да бъде полицай, съдия, прокурор или адвокат. Ето как една цигара промени живота на тези двама души със светло бъдеще.“, обобщи съдията.

Срещата, на която присъстваха Тодорка Желязкова, директор на СУ „Любен Каравелов и Красимира Тодорова, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности“, завърши с пожелание за щастливо и безопасно лято.