4 ПЛАКЕТА ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРО-УНГАРСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОЛУЧИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

4 ПЛАКЕТА ЗА ПРИНОС В БЪЛГАРО-УНГАРСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ПОЛУЧИ ОБЩИНА НЕСЕБЪР

Общо 4 плакета за принос в българо-унгарското сътрудничество в сферата на образованието получи Община Несебър – единият е лично за местната власт, а останалите са за ДГ „Делфинче“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Свети Влас, и Общински детски комплекс – Несебър. Отличията бяха раздадени по време на форума „Морска академия 2020”, който се проведе за осма поредна година в Слънчев бряг.

Часове преди официалното му откриване делегация от Унгария и участници от българска страна посетиха ДГ „Делфинче“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Свети Влас и останаха силно впечатлени от видяното. Визитата в детската градина и училището в курортното градче даде възможност на гостите, лично да се докоснат до иновациите в образователния процес, с които Община Несебър се гордее.

В училището гостите разгледаха компютърни кабинети, многофункционална зала, интерактивно пространство на открито, обособено интерактивно пространство „5 стаи“, читалня и учебни стаи. Директорът Чубрина Стефанова запозна гостите с образователната иновация, с която училището влиза в списъка на иновативните училища в България. В детската градина делегатите бяха посрещнати в музикалния салон с оригинален танц от децата от подготвителна група. Директорът на ДГ „Делфинче“ Сузана Говедарска представи образователното заведение и показа яслената група и кътовете за игра на открито.

Малко по-късно – по време на официалното откриване на „Морска академия 2020”, възпитаници на Общински детски комплекс – Несебър очароваха участниците във форума със своето изкуство. Музикално-песенният поздрав на малките артисти, който бе бурно аплодиран, зареди присъстващите с добро настроение, преди да започне работната част на проявата.

На откриването на форума от името на кмета на Несебър Николай Димитров поздравителен адрес прочете Красимира Тодорова, директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности“. В приветствието бе подчертано, че образованието винаги е било и е сред приоритетните политики, застъпени в управлението на Община Несебър. В адреса бе посочено също, че през изминалата година съвместната работа между местната власт и директорите на общинските училища дава отлични резултати като: превръщането на ОУ„Св. Св. Кирил и Методий” в Свети Влас в първото иновативно училище; преобразуването на училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Обзор от основно в обединено, както и предстоящото модернизиране и обновление на най-голямото училище на територията на Несебър – СУ „Любен Каравелов“ с евросредства за близо 2 млн. лв. В поздрава се казваше още, че Общинска администрация приветства и подкрепя всяка форма на сътрудничество и обмяна на добри практики в сферата на образованието.

Приветствено слово бе произнесено и от Мария Цанкова, изпълнителен директор на АДО „Дунав“. Сред поздравителните адреси, които бяха прочетени, бяха и тези от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от кмета на Русе, който е и председател на Асоциацията на дунавските общини, от посланика на Унгария в България – Н.Пр Текла Харангозо. Водещ на официалното откриване бе Петър Дулев, председател на ОК на форума. Сред официалните лица бяха Ищтван Лаучек, представител на министерството на образованието в Унгария, Золтан Гилице от XII-и район на Будапеща, Кристина Фонти, зам.-кмет на XII-и район на Будапеща, началниците на регионалните инспекторати по образование и др.

„Морска академия 2020” е форум, на който си дават среща специалисти в областта на образованието от България и Унгария (началници на РУО, кметове, експерти, специалисти по образование, директори, учители и др.), които продължават традициите в съвместните ни двустранни инициативи за насърчаване на сътрудничеството между образователните институции и другите заинтересовани страни, отговорни за провеждане на политиките за училищното и предучилищното образование.