ТУРНИР ПО ПОДВОДЕН РИБОЛОВ ЗА КУПА „НЕСЕБЪР“ ЗА СЕДМА ПОРЕДНА ГОДИНА

ТУРНИР ПО ПОДВОДЕН РИБОЛОВ

На 03.08.2019 за седма поредна година градът ни бе домакин на турнира по подводен риболов за Купа „Несебър“. Тази година събитието бе 5-ти кръг от веригата турнири за Купа „България“ 2019  на Българската федерация по подводни спортове. Домакин и организатор бе „Спортен клуб по подводен риболов Несебър“ с любезното съдействие на Община Несебър.

     Турнирът бе открит от председателя на клуба Веселин Томов, който поздрави участниците  и им пожела успех  и  богат улов. Главният съдия на турнира Нелко Йорданов от Шабла разясни зоната и припомни правилата за безопасност на състезателите и капитаните на лодките. Представители на Морска администрация и Гранична полиция помогнаха за обезопасяване на състезанието.

В надпреварата взеха участие 48 състезатели от 12  клуба. Силният вятър и мътната вода не изплашиха участниците. Те имаха възможност да изберат локация за лов в предварително обявената състезателна акватория. Домакините бяха осигурили нужните лодки за предвижване на състезателите и съдиите.

Стартът бе даден в 11:20 часа и след изтичането на състезателното време участниците се завърнаха на брега с добър улов от платерини, кефал и нетипичните за акваторията ни и носещи повече състезателни точки морска врана и морска хиена.

Уловът бе претеглен на улица „Митрополитска“ в Стария Несебър.Това привлече много туристи и минувачи, които с интерес наблюдаваха церемонията.

След изчисляването на точките победители са състезателите на клуб „Марлин“, Приморско:

1-во място  Димитър Господинов -11 риби, 10 от които от вида морска врана, общ брой точки -12203;

2-ро място за Адриян Стоянов с 15 платерини и 10340 точки;

3-то място за  Анастас Бъчваров с 12 риби,  от които 5бр. морски врани и общо 9608 точки.

Най-голяма риба (морска врана) улови призьорът  в състезанието Димитър Господинов. Тя е с тегло 1,070 кг.

  Двама от представителите на клуб „Несебър“, Веселин Томов с 11 валидни платерини (7390 точки) и Мирослав Илчев с 10 валидни платерини (7130 точки), заеха съответно 5-то и 6-то място. С това си постижение Мирослав Илчев излезе на второ място във временното класиране за Купа „България“, след победата му по рано през годината на турнир „Месембрия“ и добрите му класирания във всички досегашни състезания. За втора поредна година той ще е част от националния отбор на България/общо 3-ма състезатели/ по подводен риболов и ще вземе участие на Евро-Американското първенство 2019 , което ще се проведе в Дания.

Първенците получиха купи и материални награди осигурени от домакините, а за всички участвали бе разиграна томбола с допълнителни награди и сувенири.