ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДВА НОВИ ОБЕКТА В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

На 19 септември кметът на Несебър Николай Димитров даде старт на изграждането на два обекта на територията на общината. На събитието присъстваха кметовете на Кошарица Павел Павлов, на Оризаре Неделчо Недялков и на Гюльовца Жельо Желев.

Първият е велоалея, свързваща селищно образувание „Чолакова чешма“  с К.К. „Слънчев бряг“.

Строежът е във връзка с инвестиционните намерения на Община Несебър за изграждане на удобна и безопасна алея за велосипедисти и пешеходци между СО „Чолакова чешма“ и курортен комплекс „Слънчев бряг“. Трасето на велоалеята е ситуирано в ляво от пътя по посока СО”Чолакова чешма”. То ще бъде двупосочно с двустранно разположени ленти за пешеходци. Общата дължина на велоалеята ще бъде малко над два километра. По протежението и ще се изгради улично осветление с двустранно разположени осветителни тела, което ще осигурява оптимална видимост през тъмната част на денонощието.

Изграждането на пътните съоръжения – осветена велоалея с тротоарни ленти, е поради нарастващия поток от пешеходци, особено в летните месеци, включително и през нощта.

С реализирането на този обект, на жителите и гостите на община Несебър, ще се даде възможност за ползване на алтернативен, екологичен и евтин транспорт до  и от Слънчев бряг, като едновременно с това се стимулират физическата активност и спортът.С построяването на съоръжението  ще се повиши и статутът на Кошарица, като съвременно и уредено селище.

Стартът на изграждането на обекта стана възможно след продължителни процедури по безвъзмездно прехвърляне на терени, частна държавна собственост, в полза на Община Несебър, гласувано от Министерски съвет.

В момента общината  е в процес на съгласуване на технически проект за втория етап от изграждането на велоалеята, свързващ СО „Чолакова чешма“ и село Кошарица. С реализиране на  двата обекта велоалеята ще свърже К.К „Слънчев бряг и селото.

Старт бе даден и на  разширяване на съществуващо трасе на улица между основния транспортен разпределител на КК“Слънчев бряг“ и първокласния път I-9 при разклона за с.Кошарица, с осигуряване на две ленти за изходящо движение от Слънчев бряг и реконструкция на съществуващо светофарно кръстовище.

С проекта се предвижда запазване на изградената вече тротоарна алея с ширина два метра и оформяне на зелена ивица с ширина един метър от страната на вилно селище „Елит“. От другата страна на улицата ще се изгради тротоар. Автомобилното трасе  ще се разшири, като ширините на пътните платна ще са по седем метра във всяка посока. Общата дължина на отсечката е приблизително 200 метра.

Проектът е съгласуван с органите на Пътна полиция и КАТ. Предвижда се да се поставят предпазни парапети с оглед намаляване на безконтролното движение на пешеходци извън предвидените за целта места.

Разширението на пътя се налага поради изключително натовареното движение, особено в летния туристически сезон и целта му е да облекчи пешеходния и автомобилен трафик, да осигури безопасността на отсечката и да предотврати задръстванията.