ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТНОВО ОТЧЕТЕ УСПЕШНО ПРОВЕДЕНА ЕКО КАМПАНИЯ

Провелата се на 27 май 2020 г. в Община Несебър поредна пролетна кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни батерии и акумулатори отново премина успешно.

Благодарение на инициативността на гражданите, в обявените пунктове се събраха 38 кг. негодни за употреба батерии, около 252 бр. информационно, телекомуникационно оборудване и потребителски уреди (хладилници, перални, монитори, телефонни апарати, компютри, ел. печки, бойлери, телевизори и др.).

Събраните масоворазпостранени отпадъци се предадоха за рециклиране на организациите по оползотворяване „Трансинс батери“ ООД и „Трансинс технорециклираща компания“ АД – гр. Варна.

Кампанията се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. Община Несебър благодари на всички, които взеха участие в поредната кампания за разделно събиране на излязло от употреба специфично оборудване, тъй като част от съставящите го компоненти не се рециклират по естествен начин. Това води не само до трайно замърсяване на околната среда, но има сериозни последици за здравето, поради вложените в електронните уреди тежки метали.