ДОБРО КЛАСИРАНЕ НА БК „НЕСЕБЪР“ НА ФИНАЛА НА РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО

На изминалия финален турнир от Републиканското първенство по баскетбол за юноши до 16 години, проведено в гр.Пловдив, БК“Несебър“ се нареди на 7-ма позиция от 12 финалисти, като през годината в състезанието са мерили сили над 60 отбора.

В ключовия първи мач срещу отбора на „Бубабаскетбол“(София) тимът на Несебър загуби драматично с тройка буквално в последната секунда за 79-81т., като 4сек. преди финалната сирената поведе с 1т., а на моменти разликата беше и 11т. за „Несебър“. В последствие отборът на „Бубабаскетбол“ стана първи в групата и игра на финала.Това бе и най-интересният и драматичен мач за цялото първенство.

Вторият и трети ден бяха изключително тежки заради натоварената програма – по 2 срещи дневно. Втората среща несебърският отбор се наложи с 80-60т. над отбора на „Рилски спортист“(Самоков), като най-добрият им състезател- Христо Бъчков, е бивш възпитаник на школата на Несебър. Той спечели и индивидуалния приз за най-добър борец под кошовете и получи повиквателна за националния отбор. В третия пореден оспорван двубой несебърци победиха трудно ЦСКА(София) с 83-76т.

Тъй като умората надделя, в четвъртата среща срещу „Славия“(София), който нямаше победа до момента, бе дадена почивка на основните играчи на отбор на Несебър, за да запазят силите си и повече игрово време получиха най-малките състезатели от клуба. От „Славия“ несебърските играчи загубиха с 52-76т. В петия и решителен двубой от групата за класиране на полуфинал срещу „Черно Море Тича“(Варна), който беше само час и половина след предишния, умората оказа влияние и отборът на Несебър загуби с 43-71т.

В битката за 5-8 място несебърци паднаха от „Левски“(София) с 86-95т., а в срещата за 7-8 място срещу отбора на „Делфин“(Бургас) победиха с 101-80т. Несебърският отбор е единственият, достигнал до 100 точки на това първенство. Интересен факт е, че отборът на „Делфин“ – набор 2004/2005г., в последните 6г. няма победа в официален мач срещу „Несебър“.

Гордост за клуба е, че двама състезатели на БК „Несебър“, участвали в първенството, получиха повиквателни за Националния отбор до 16 години. Това са Александър Коешинов и Ярослав Никонов. Никонов ще пропусне участието си в представителния тим на България понеже е на проби в едни от най-класните отбори в европейският баскетбол – „Локомотив“(Кубан) и „Химки“(Москва).

За поредна година БК „Несебър“ доказа,че е сред най-добре развиващите се школи по баскетбол за подрастващи в цялата страна и само късметът попречи на местните играчи да стигнат до финала.

Несебърският клуб ще продължава да полага усилия да развива баскетбола при момчетата и момичетата с намерението да създава състезатели и все повече да прославя името на града не само в на баскетболното поле, но и в спортните среди.