ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ С ИЗЛОЖБА В АРТИУМ ЦЕНТЪР

 

Община Несебър и Общински детски комплекс –Несебър за дванадесети път отбелязаха Международния ден на Черно море с изложба от произведения на лауреатите на  Международния конкурс за детско творчество „Аз обичам Черно море“. Експозицията е подредена в Артиум център, където бе и награждаването на победителите.

При откриването на изложбата, по случай Деня на народните будители, почетни плакет и грамота от името на кмета на община Несебър Николай Димитров бяха връчени на бившия директор на ДГ „Калина Малина“ Мария Богданова. Тя бе отличена за дългогодишната й просветно-педагогическа дейност. Почетните знаци бяха предадени на неин представител.

Изложбата „Аз обичам Черно море“ се организира от Община Несебър, ОДК-Несебър, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата.

Над 1000 деца от цяла  България и чужбина участваха със свои произведения, вдъхновени от красотата на Черно море. Конкурсът предоставя възможност за участие в различни жанрове – литературно творчество–поезия и проза, изобразително изкуство и фотография.

Участниците бяха разпределени по възрастови групи, а творбите им – оценени от компетентно жури, което излъчи победителите.

Произведенията на класираните в първите места в литературната, фотографската и художествената част на конкурс бяха включени в печатно издание.

Събитието е част от програмата на Община Несебър за отбелязване на 31 октомври – Международния ден на Черно море.

Отбелязването на Деня на Черно море цели да привлече вниманието на младите хора към неговата красота и важността на морето за икономиката на нашата страна, да изостри вниманието към вредите от замърсяването на крайбрежната зона, причинени от човешката дейност и да провокира активно екологично поведение за намаляване на отпадъците по плажната ивица и в морето.