ИЗЛОЖБА ОТ СКУЛПТУРИ НА ВАРНЕНСКИ АВТОРИ В АРТИУМ ЦЕНТЪР

 

В Артиум център бе открита изложба на скулптури под надслов „Митове“. Събитието е първо по рода си, организирано съвместно с Дружеството на варненските художници.

Експозицията бе представена от Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“към общината.

„Несебърската публика има рядката възможност да се докосне до жанровото и стилово разнообразие, представено от скулпторите от морската ни столица. Сложни фигури и форми, прецизни и изящни, илюстрират темата на експозицията „Митове“ с много експресивност и емоция.“- каза г-н Чаушев.

Пространството на Артиум център оживя от вдъхновението и фантазията на варненските творци, въплътени в кавалетната им пластика. Произведенията от бронз, метални релефи, камък, дърво и керамика са красиви, трайни и зрими знаци на духовните послания. Тези малки, спрели във вечността откровени късчета неподправена реалност, толкова хармонично вписвани в природата и битието ни очароват, обогатяват и извисяват.

В експозицията са представени творби на автори с индивидуален и разпознаваем художествен почерк. Запознанството с ядрото на варненските скулптори от различни поколения и направления ни разкрива богатството на това красиво изкуство.

Творците и техните произведения са участвали в национални и международни форуми в Холандия, Белгия, Полша, Русия, Италия, Германия, Чехия и др.

Сред представилите свои произведения в Несебър е Венцислав Марков, един от най-младите и продуктивни скулптури на Варна. Негови творби  могат да се видят в центровете на Варна и Балчик. Друго разпознаваемо име е това на Димитър Борисов – бургаски автор, който в последните 10 години се приобщава към варненската група и не пропуска нито една възможност за изява. В експозицията участват и други даровити творци, като Галина Станева, Адриана Добрева, Киро Янев, Иван Иванов – Ивани, Венелин Иванов и др.

Изложбата може да бъде видяна всеки ден до 29 ноември между 12.00 и 20.00 часа.