В Несебър се състоя премиерата на дебютната стихосбирка на поетесата Мария Ганчева

Снощи в Старото кметство в града на ЮНЕСКО се състоя премиерата на дебютната стихосбирка „Пристанище за бури“ на несебърската поетеса  Мария Ганчева. Културната проява бе уважена  и от семейството на кмета на Община Несебър Николай Димитров. Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър – Световно наследство“ в емоционално и изключително образно и докосващо душата слово представи автора.

Той сподели, че „това е  поезия, която сгрява, стопля, извисява, която като морето е разнообразна, поезия,  която те завладява и те кара да препрочиташ стиховете, поместени в книгата“, а накрая подчерта, че в „Пристанище за бури“ всеки може да намери своето място и истинско изживяване.

За новия поетически глас говори и редакторът на книгата поетесата Виолета Христова. Тя сподели, че стихосбирката е „книжен резултат от дългогодишно търсене, от търпеливо извайване  в слово на една извисена душевност“. Редакторът подчерта, че онова, което прави най-силно впечатление след прочита на книгата, което оставя и трайния вкус от тези стихотворения, е присъствието на морето. „Морето е най-голямото събитие“ в книгата. То е любовта, болката и раздялата, прошката, гневът. Събирателна точка – голяма, колкото всичко, за което се сетиш: от сълза до вселена. Видимо морето е основна метафора в поезията на Мария. Синоним е на всичко. То изразява основните движения на душата й, без от това да стане скучно. Морето е метафора, но и насъщна реалност в тези стихотворения – то е брегът, лодките, солта по кожата, крясъкът на чайки…“.

Над книгата своя талантлив отпечатък оставя и художничката Ина Христова – корицата и вътрешните илюстрации към трите отделни цикъла в стихосбирката са нейно дело.

„Пристанище за бури“ съдържа 50 стихотворения, разпределени циклите: „И е море“, „Зимна граматика“ и „В другия смисъл на живота“.  Три от творбите са посветени на Несебър – градът, който пленява всеки, който дори и само веднъж да го е видял.

Авторът на „Пристанище за бури“ Мария Ганчева благодари на присъстващите за отделеното време и възможността да сподели морето от емоции, които думите предизвикват и прочете някои от своите докосващи и прочувствени стихове.

Стихосбирката „Пристанище за бури“  e издание на Литературен кръг „Смисъл“ – творческата платформа, с която Виолета Христова запозна присъстващите. Редакторът на книгата, който е и председател на „Смисъл“ сподели, че целта е издаване и популяризиране на добра съвременна българска литература и общуване в дух на добронамереност и приятелство. След това посочи някои от известните имена, които са част от идеята: българската носителка на световната награда за поезия на името на Гийом Аполинер – Аксиния Михайлова, Валентина Радинска, Камелия Кондова, Елена Денева, Румен Денев, Георги Атанасов и др.