Довиждане училище, ваканция здравей!

         В последните дни на учебната 2020/2021 г. четвъртокласниците от СУ „Любен Каравелов“ – Несебър се включиха в инициативата „Да опознаем нашия град Несебър – град под егидата на ЮНЕСКО“ организирана съвместно от ОДК Несебър и Музей „Старинен Несебър“

Децата от 4в клас посетиха  църквите „Свети Йоан Алитургетос“, „Свети Стефан“, „Христос Пантократор“, „Св. Йоан Кръстител“ и  „Света София“. В седмицата на занимания по интереси те посетиха и Музея на солта в Поморие. Четвъртокласниците изслушаха с интерес увлекателната беседа и разгледаха музейната експозиция за единствения в България и Източна Европа музей за производство на сол,  чрез слънчево изпарение на морската вода.

Юнските занимания на учениците от 4″в“ и 4″д“клас,  преминаха и през посещението на  Морски аквариум „Свети Никола “ в Несебър. С любопитните си очи четвъртокласниците се потопиха в дълбините на Черно море,  разгледаха разнообразната експозиция от морски обитатели и усетиха магията на чудния подводен свят.

Художниците от 4″в „и 4″д“клас разгърнаха своето пъстро творческо въображение и представиха своята изложба от рисунки на южната стена в новата част на града.

В  Националния ден на безопасността на движението по пътищата, съвместно с  РУ на МВР – Несебър и Общински детски комплекс, бе реализирана иновативна форма за представяне на правилата за безопасност на движението по пътищата пред ученици от 4 клас.

Децата имаха възможност да се запознаят с презентации по темите, касаещи  важността от поставяне на обезопасителен колан и безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците. В практическата част на мероприятието служителите на РУ на МВР, обясниха и показаха на децата как се пресича правилно на пешеходна пътека тип зебра. Особена радост и емоции предизвика момента, в който децата бяха допуснати до автомобила със специален режим на движение. Беше демонстрирана и проверка на МПС.

През тази година институциите съсредоточиха усилия около 4 ключови теми свързани с безопасността на движението по пътищата: Опасностите от използване на мобилни телефони при шофиране; Скоростта; Важността от поставяне на обезопасителен колан и  Безопасността в градски условия и в частност – тази на пешеходците.

Учениците от 4а, 4б, 4в и 4д клас се забавляваха като по нетрадиционен начин отбелязаха спортния празник “Бързи, смели, сръчни”, организиран от г-н Янчев и класните ръководители. А какво по-хубаво от едно дете, което се занимава с любимите си спортни занимания – колоездене , каране на ролери , кънки , тротинетки, скейтборд , канго, аеробика, гимнастика , хандбал , футбол , волейбол, народни танци и др. Под звуците на музика, децата демонстрираха своите спортни умения. Всички участници получиха заслужена грамота и бурни аплодисменти.

Юнските занимания на учениците от 4а, 4б, 4в и 4д клас завършиха със забавната игра: „Открий съкровището“, организирана от класните им ръководители, която се проведе в южния парк на Несебър.

За старта на състезанието се погрижи ученикът Иван Деребеев от 4 „в“ клас, който сам изработи дървената стрелка-табела. Двата отбора от момичета и момчета търсеха следите и разкриваха заплетени загадки. Накрая те успешно достигнаха до целта на играта и откриха сладоледеното съкровище – изобилие от вкусен сладолед, с който собствениците на сладоледите „Аляска“ зарадваха децата.