НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 184 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

Несебър отбеляза 184 години от раждането на Васил Иванов Кунчев – Левски. Венци пред паметника на героя  в Южния парк днес бяха поднесени от името на Община Несебър и  Общински съвет – Несебър. Цветя поднесоха и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.
Слово, посветено на Апостола на свободата и неговия житейски път  произнесе  началникът на отдел „Несебър-Световно наследство“ Златин Чаушев.
Той изтъкна, че любовта към отечеството и народа си Левски издига над всичко. Смел стратег, хуманист и революционер неговите идеали за чиста и свята република  са силата,  разбунила народа за битка на живот и смърт в името на България.

Животът на Левски е пример за саможертва и героизъм. Неговата последователност и посвещението му на свободата на родината го превръщат в един от символите на България, а народът се прекланя личността му  и го тачи  като светец.

Левски е считан за най-ярката фигура в българската история и неговият подвиг живее в паметта на поколенията.

Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.