ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА СПОРТА В СУ ”ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” – НЕСЕБЪР

600 ученици ( над 60 % от всички учащи ) от СУ ”Любен Каравелов” – Несебър се включиха активно и с желание в седмото издание на Европейския ден на спорта в училище.

И тази година той се проведе в условията на извънредна епидемична обстановка, без публика. Осигурена бе дезинфекция на спортните съоръжения, както и необходимата дистанция между отборите и индивидуалните участници. В продължение на 120 минути ученици от различни възрасти участваха в организираните от преподавателите по физическо възпитание и спорт Георги Петрушев, Димитър Момчилов, Илиян Дуков, Красимир Бакалов и Милчо Янчев турнири по лека атлетика, футбол, волейбол, баскетбол, народна топка и занимателни игри (скачане с чувал, дърпане на въже и др.).

Европейският ден на спорта в училище е една от най-масовите инициативи, в които децата се запознават с различни спортни занимания и научават повече за здравословния начин на живот. През тази година допълнителната тема на кампанията е “Активни пространства”, фокусираща вниманието върху двора на училището като поле за физическа активност. Целта е да се преосмисли използването на наличната училищна база като инструмент, чрез който се постига допълнителна мотивация за движение, артистичност и креативност сред децата.

Поздравление към младите спортисти отправи директорът на училището Ирина Велкова.

Европейският ден на спорта в училище е посветен на насърчаването на физическа активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа дейност и спорт, за да се повиши усещането за принадлежност към училището за всеки участник. Чрез този ден се дава възможност да се популяризира физическото възпитание в училището, да се подобрят общественото здраве и да се засилят участието и развитието на социалните умения сред учениците.

Инициативата Европейски ден на спорта в училище е част от Европейската седмица на спорта и е подкрепена от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта